Implementation Guide, Appendix A: Sample Course Agenda

TeamSTEPPS® Long-Term Care Version
This guide provides an overview of the TeamSTEPPS initiative. A description of the course material, how to use it, and links to reference material on how to conduct the course, including training techniques and sample course planning tools, are provided.

Appendices

TeamSTEPPS Training Agenda for Train-the-Trainer Course

Training Location
Training Dates

Day MM/DD TeamSTEPPS Fundamentals Course Instructor
8:00 – 8:15 Welcome  
8:15 – 9:05 Module 1—Introduction  
9:05 – 9:20 Break  
9:20 – 10:10 Module 2—Team Structure  
10:10 – 10:50 Module 3—Leadership  
10:50 – 11:05 Break  
11:05 – 11:50 Module 4—Situation Monitoring  
12:00 – 1:00 Lunch  
1:00 – 1:50 Module 5—Mutual Support  
1:50 – 2:05 Break  
2:05 – 2:50 Module 6—Communication  
2:50 – 3:05 Break  
3:05 – 3:50 Module 7—Summary—Putting It All Together  
3:50 – 4:15 Practice Teaching Planning Session  
4:15 – 4:30 Daily Wrap-up/Evaluations  
Day MM/DD Change Management: How To Achieve A Culture Of Safety Instructor
8:00 – 8:15 Welcome  
8:15 – 10:30 Change Management: How to Achieve a Culture of Safety  
10:30 – 10:45 Break  
10:45 – 11:50 Coaching Workshop  
12:00 – 1:00 Lunch  
1:00 – 4:00 Implementation Workshop  
4:00 – 4:15 Practice Teaching Planning Session  
4:15 – 4:30 Daily Wrap-Up and Evaluations  
Day MM/DD   Instructor
8:00 – 12:00 Practice Teaching Sessions  
12:00 – 1:00 Lunch  
1:00 – 3:00 Practice Teaching Sessions  

TeamSTEPPS Training Agenda for Train-the-Participant Course

Training Location
Training Dates

Day MM/DD >TeamSTEPPS Fundamentals Course Instructor
8:00 – 8:15 Welcome and sign-in  
8:15 – 8:45 Module 1—Introduction (30 minutes)  
8:45 – 9:45 Module 2—Team Structure (60 minutes)  
9:45 – 10:00 Break  
10:00 – 11:00 Module 3—Leadership (60 minutes)  
11:00 – 12:00 Module 4—Situation Monitoring (60 minutes)  
12:00 – 1:00 Lunch  
1:00 – 2:00 Module 5—Mutual Support (60 minutes)  
2:00 – 3:00 Module 6—Communication (60 minutes)  
3:00 –  3:15 Break  
3:15 – 3:45 Module 7—Summary—Putting It All Together (30 minutes)  
3:45 – 4:00 Daily Wrap-up/Evaluations (15 minutes)  

TeamSTEPPS Training Agenda for Essentials Course

Training Location
Training Dates

Day MM/DD TeamSTEPPS Essentials Course Instructor
9:00 – 9:15 Welcome and sign-in  
9:15 – 9:30 Module 1—Introduction (15 minutes)  
9:30 – 9:45 Module 2—Team Structure (15 minutes)  
9:45 – 10:00 Module 3—Leadership (15 minutes)  
10:00 – 10:15 Module 4—Situation Monitoring (15 minutes)  
10:15 – 10:30 Break  
10:30 – 10:45 Module 5—Mutual Support (15 minutes)  
10:45 – 11:00 Module 6—Communication (15 minutes)  
11:00 – 11:15 Module 7—Summary—Putting It All Together (15 minutes)  
11:15 – 11:30 Daily Wrap-up/Evaluations  

Return to Contents 

Page last reviewed November 2012
Internet Citation: Implementation Guide, Appendix A: Sample Course Agenda. November 2012. Agency for Healthcare Research and Quality, Rockville, MD. http://www.ahrq.gov/professionals/education/curriculum-tools/teamstepps/longtermcare/ltccrsmgmtappa.html