Catheter Care and Maintenance Quiz Key

AHRQ Safety Program for Long-Term Care: HAIs/CAUTI

1. During catheter care, gloves only need to be worn if you are emptying the urine drainage bag.
☐ True          ☒ False

ANSWER: False. Gloves should always be worn when handling an indwelling urinary catheter, accessing the drainage system, emptying the drainage bag, and collecting a urine sample.

2. Hand hygiene does not need to be performed if you are wearing gloves.
☐ True          ☒ False

ANSWER: False. Gloves play a key role in preventing hand contamination, but glove use does not replace proper hand hygiene. Hand hygiene should always be performed both before and after any contact with the resident, handling an indwelling urinary catheter, accessing the drainage system, emptying the drainage bag, and collecting a urine sample.

3. Only trained staff should empty urine drainage bags and rinse/store urine collection containers.
☒ True          ☐ False

ANSWER: True. Only trained staff should empty urine drainage bags and rinse/store urine collection containers.

4. If a resident lives in a single-occupant room, there is no need to include their name or identifier on the bath basin or urine collection container.
☐ True          ☒ False

ANSWER: False. A resident-identifier and the date of initial use should be included on equipment used for that particular resident. This includes, but is not limited to bath basins, urine collection containers, urine screens, blood glucose meter, continuous positive airway pressure (CPAP) machines, and oxygen concentrator bags.

5. It is good practice to disinfect the drainage bag sampling port before obtaining a urine sample.
☒ True          ☐ False

ANSWER: True. It is good practice to disinfect the drainage bag sampling port before obtaining urine samples. This will help reduce the possibility of contamination and the chance that the resident will develop an infection.

6. Catheters and drainage bags should not be changed at routine, fixed intervals.
☒ True          ☐ False

ANSWER: True. Indwelling urinary catheters and drainage bags should not be changed at routine, fixed intervals. Routine changing does not reduce the chance of developing an infection and increases the opportunity for indwelling catheter contamination.

7. Leg bags can be used to improve resident comfort, mobility, and/or dignity.
☒ True          ☐ False

ANSWER: True. Leg bags can be used to improve resident comfort, mobility and/or dignity. Leg bags can be concealed under clothing and may assist with optimizing independence with activities of daily living. However, this practice does conflict with the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) and The Society for Healthcare for Epidemiology of America (SHEA) guidelines to maintain a closed drainage system. There is no compelling evidence to recommend discontinuing the use of leg bags. With that said, facilities should perform a risk assessment prior to initiating leg bag use.

8. The periurethral area should be cleaned vigorously and with a special antimicrobial solution.
☐ True          ☒ False

ANSWER: False. Peri-care should be performed using only soap and water, and the periurethral area should not be cleaned vigorously.

9. Determine the catheter care error. Joe Shmoe, a certified nursing assistant (CNA) at Sunny Lane Nursing Home, is conducting a midday check on the residents he works with. Joe enters Mary’s room and assesses her catheter and drainage bag, touching it in the process. He notices that Mary’s bag needs emptying and leaves the room to gather supplies.

ANSWER: Joe should always perform hand hygiene and wear gloves before touching and assessing indwelling urinary catheters and/or drainage bags. Also, Joe should also always perform hand hygiene after touching and assessing indwelling urinary catheters and/or drainage bags.

10. Determine the catheter care error. Sue Me, a CNA at Sunny Lane Nursing Home, is doing her midday check on the residents she works with. She performs hand hygiene and dons gloves before entering Bill Board’s room. Sue notices that Bill’s drainage bag needs to be emptied and she places the bag on the elevated table while she gathers the necessary supplies. Sue empties the drainage bag into an unlabeled collection container and discards the urine. Sue discards her gloves and performs hand hygiene before leaving Bill’s room.

ANSWER: Sue Me did a good job performing hand hygiene and donning gloves before assessing Mr. Board’s catheter. However, Sue Me should not have placed the drainage bag on the table. It is important that the drainage bag is never placed above the height of the resident’s bladder. Sue Me should also have written a resident-identifier and implementation date on the urine collection container.

Page last reviewed March 2017
Page originally created March 2017
Internet Citation: Catheter Care and Maintenance Quiz Key. Content last reviewed March 2017. Agency for Healthcare Research and Quality, Rockville, MD. http://www.ahrq.gov/professionals/quality-patient-safety/quality-resources/tools/cauti-ltc/modules/implementaion/education-bundles/indwelling-urinary-catheteruse/catheter-care-quiz-key.html